Tuesday, 1 October 2013

Gadget IT: Membawa kebaikan atau keburukan?

coretan : Wardi Fathi Othman
Gambar : Google

Assalamualaikum...
Salam Ceria...
Salam Permata....Apa khabar? Alhamdullilah, allah masih memberi peluang untuk kita berkongsi maklumat, berkongsi menghirup udara, berkongsi negara Malaysia yang aman dan damai ini. Semoga kita semua boleh meneruskan perkongsian ini dalam keadaan yang aman damai... insya allah.
Gadget IT sekarang dilihat sebagai satu keperluan didalam kehidupan seharian. Rata-rata dapat dilihat penggunaannya, tidak kira peringkat usia. Bagi orang dewasa, gadget IT telah menjadi alat komunikasi yang tidak kurang penting dalam urusan seharian. Malahan kanak-kanak juga telah dilanda 'jangkitan' yang sama. Apakah kesan 'jangkitan' ini terhadap kanak-kanak?
Kajian Gajet terutama IPAD terhadap anak-anak adalah berdasarkan kajian yang didapati oleh kebanyakan ibu bapa yang menemui doktor tersebut di Hospital PPUM dan kajian yang didapati dari sekolah ke sekolah. 
Malah seorang doktor Pakar Pediatrik dan Pensyarah Pusat Perkembangan Kanak-kanak Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia yang turut hadir pada seminar tersebut iaitu Dr.Norazlin Kamal Nor juga sangat membenarkan kenyataan tersebut dan menegaskan beliau turut mempunyai perolehan kajian yang sama di hospital HUKM. Amat mengejutkan kesan buruk yang diperolehi amat tinggi berbanding kebaikan.
Mereka menyarankan kepada ibu bapa yang baru berniat mahu membelikan Gajet untuk anak-anak… lupakan dan tiadakan gajet untuk anak-anak, dan kepada yang sudah membelinya kurangkan penggunaan Gajet tersebut untuk anak-anak. 
Salah satu daripada kesan yang diperolehi adalah Interaksi antara anak-anak dan ibu bapa jelas ‘KURANG’. Kesan-kesan lainnya;
1. Mereka lebih banyak menguasai Visual (Memandang) berbanding Auditori (mendengar) –Apabila guru-guru mengajar di hadapan kelas tumpuan mereka mudah hilang arah dan mudah melihat pergerakan luar (keluar tingkap). Iklan-iklan di bilik darjah Seperti, pembaris jatuh, rakan batuk, kipas berpusing dan lain-lain lagi.
2. Perkembangan bahasa mereka lemah
3. mereka kurang bercakap, kurang bergaul dan berada dalam dunia sendiri.
4. Beberapa kajian berulangkali mengingatkan bahawa penggunaan tablet secara berlebihan pada anak dapat menyebabkan kesukaran perkembangan dan masalah termasuk autisme atau sukar memfokuskan perhatian.
5. Menyentuh skrin dengan sangat mudah, ia tidak begitu membantu skill motor mereka.

sekadar perkongsian...
wallahualam...

#wardifathiothman#
Panduan Ransang Anak Bijak


     *********######*********

Pendaftaran Kelas Asas blog  masih giat berlangsung, Sertai kami, di Akademi Bekerja di Rumah untuk kelas-kelas berikut:

1. Kelas Asas Blog & Penulisan

Sesuai untuk mereka yang ingin berkongsi pengalaman dan kepakaran.
Membina rangkaian sendiri dengan menyerlahkan bakat melalui blog.
Mengasah bakat penulisan untuk penjenamaan didalam google.

2. Kelas Asas Blog dan Fanpage (bisnes)

Sesuai buat mereka yang baru mula untuk berjinak dalam perniagaan, terutamanya online.
Jika tiada produk, Kami di Akademi Bekerja di Rumah sedia membantu menyediakan produk atau pun boleh mengambil produk ‘Dropship’.

Mulalah sekarang! Setiap kejayaan adalah bermula dengan satu langkah yang kecil!

Untuk pendaftaran, hubungi saya:

Sms / Whatsapp : 019-473 6020

No comments:

Post a Comment